Menu

Corona-veilig klussen ondanks lockdown & avondklok

Michiel 22 januari 2021

 
Sinds de lockdown op 15 december begon hebben onze klushelden dapper en Corona-veilig doorgewerkt. MrFix heeft nog steeds geen enkel geval van besmetting van Klant door vakman of andersom geconstateerd! We rekenen er op dat onze vakmensen én Klanten op blijven passen nu de avondklok op 23 januari landelijk ingaat. Het blijft van groot belang om je gezond verstand te gebruiken: bestel geen vakman als je symptomen hebt en volg de volgende richtlijnen zodat onze vakman je klus Corona-veilig kan blijven uitvoeren!
 

Mag klussen tussen 21u en 4.30u?

 
Sommige vakmensen zijn in noodgevallen 24 uur per dag beschikbaar en Klanten vragen regelmatig een vakman voor dezelfde avond, bijvoorbeeld bij stroomuitval of ernstige lekkage. Daarom kan de Klant op ons formulier aangeven of een vakman ’s avonds welkom is: in dat geval kan een vakman automatisch een aanvang voorstellen tot op zijn laatst 22-23u. Bovendien kunnen Klant en vakman in overleg nog een latere aanvangstijd afspreken.
 
Nu vragen Klanten ons of de vakman gedurende de spertijd van 21u tot 4.30u wel klussen mag uitvoeren en naar/van klussen mag gaan. Wij zijn geen advocaten of corona-deskundigen, maar we begrijpen uit Rijksoverheid.nl dat de avondklok geen beletsel hoeft te vormen voor het uitvoeren van klussen. Let wel op 3 dingen:

 • Vakmensen in loondienst moeten vooraf een werkgeversverklaring én een ‘eigen verklaring avondklok’ invullen. De meeste van onze vakmensen zijn ZZP’ers: voor hen volstaat de eigen verklaring avondklok
 • We raden iedereen aan om klussen na 5 uur ’s ochtends te starten en ruim vóór 21u af te ronden zodat de vakman tussen 21u en 4.30u thuis is: dat is sowieso veiliger en simpeler
 • Veel klussen maken flink wat geluid, dus het is sowieso beter om ze ruim voor 21u uit te voeren. Vaak verbiedt het Huishoudelijk Reglement van panden het om na een bepaald tijdstip ’s avonds te klussen

 

Protocol ‘Samen veilig doorwerken’

 
We hebben de aanbevelingen van de WHO hier eerder genoemd en samengevat. Daarnaast raden we niet alleen vakmensen maar ook Klanten aan om het protocol ‘Samen veilig doorwerken’ te downloaden. Dit praktische protocol voor veilig bouwen en klussen is door de bouwbranche aan het Ministerie van Binnenlandse Zaken aangeboden en in overleg met Ministers en vakbonden aangevuld en vastgesteld. Je vindt hier een meer algemeen overzicht van de Rijksoverheid voor de bouwsector.
 

Specifieke richtlijnen voor MrFix-klussen in Nederland

 
Mrfix heeft ook gekeken naar de verschillende soorten klussen die MrFix biedt en hebben geconcludeerd dat geen enkele vereist dat mensen elkaar aanraken of zich binnen 1,5 meter van elkaar bevinden. Nu beslist de vakman welke klussen hij aanneemt (voor eigen rekening & risico) en wanneer hij ze uitvoert. Net zoals de Klant beslist of hij de afspraak bevestigt die MrFix namens de vakman voorstelt.
 
Voor zover MrFix kan overzien is het veilig om door te gaan met het aanvragen en uitvoeren van klussen zolang je de bovenstaande richtlijnen volgt. Specifiek:

 1. Vraag geen klussen aan en voer ze niet uit als je koorts, hoest of ademhalingsproblemen hebt (of eventuele griep- of verkoudheidsverschijnselen)
 2. Schud geen handen, kom niet dichterbij dan 1,5 meter
 3. Raak je ogen, neus of mond niet aan
 4. Nies / hoest in elleboog/papieren zakdoekje
 5. Vermijd opnamebezoeken (sowieso een goed idee) en wissel in plaats daarvan informatie uit via de WhatsApp-groep
 6. Rijd liefst alleen en hooguit met zijn tweeën naar de klus. Update april 2020: 3 man in 1 auto is momenteel strafbaar!
 7. Zorg dat je niet tegelijk met de vakman in een afgesloten ruimte bent. Als het voor enkele minuten écht nodig is, draag dan een mondkapje
 8. Betaal via iDeal of creditcard: niet bij een PIN-automaat of contant (dat raden we altijd af en faciliteren we dus niet)
 9. Lees de updates en vragen & antwoorden van het RIVM, het Rijksinstituut voor Volksgezondheid

MrFix helpt je om je leven aan te passen aan de Coronamaatregelen:

Klik hier om je klus Corona-veilig uit te laten voeren of neem contact op met MrFix als je vragen of opmerkingen hebt. Wees voorzichtig!