In navolging van eerdere berichten die naar buiten kwamen over de erbarmelijke arbeidsomstandigheden van – onder andere – Poolse klussers meldt de Volkskrant gisteravond dat het aantal dodelijke bouwongevallen dit jaar is verdubbeld. Het probleem kent twee oorzaken: er wordt minder toezicht gehouden en er zijn meer misverstanden in de communicatie door een groeiend aantal niet-Nederlandse bouwvakkers.
In de eerste helft van 2016 overleden maar liefst tien mensen door ongelukken in de bouw, waar dat vorig jaar nog vier mensen waren in diezelfde periode. Volgens onderzoekinspectie SZW is ook het aantal niet-dodelijke bouwongevallen toegenomen tot bijna 230 in de eerste zes maanden van dit jaar.
De inspectie constateert dat de stijgende productie in de bouwmarkt ook bijdraagt aan deze cijfers: wanneer er meer gebouwd wordt, gebeuren er meer ongelukken. Dat klinkt logisch, maar toch verklaart dat de forse toename niet helemaal. In 2008, toen er nog veel meer gebouwd werd dan nu, overleden vijftien mensen door bouwongevallen over een heel jaar.
Waar bouwvakkers voor de bankencrisis in 2008 nog vaak bij aannemers werkten is de markt tegenwoordig een wirwar geworden van leidinggevenden, werknemers, uitzendkrachten en zzp’ers. En waar er in 2008 nog duidelijke opzichters waren die de veiligheid waarborgden is nu onduidelijk wie voor de veiligheid verantwoordelijk is.
Het aantal bouwvakkers van buiten Nederland is toegenomen, waardoor er meerdere talen worden gesproken. Dat zorgt voor meer misverstanden in de communicatie. De helft van de ongevallen – zowel dodelijke als niet-dodelijke – zijn het gevolg van een val. Veel overig letsel komt door ongelukken met machines en vallende materialen.
Bij één op de vier geconstateerde ongevallen was geen toezicht op de werkvloer. Een woordvoerder van branchevereniging Bouwend Nederland ziet graag dat de aandacht voor veiligheid al bij het eerste gesprek met de opdrachtgever ter sprake moet komen. Veiligheid moet uit de concurrentiesfeer. Inmiddels heeft de PVDA zelfs Kamervragen gesteld. Zij stellen dat de flex in de bouw is doorgeslagen en inmiddels niet alleen tot onderbetaling en verdringing leidt, maar ook de veiligheid hieronder lijdt.
MrFix publiceerde vorige week dit artikel dat dieper ingaat op de onderbetaling en verdringing van klussers in de bouw.