Menu

Wat is beter: Offerte of Schatting?

Michiel 11 februari 2020

 

We besparen Klanten én vakmensen problemen

 
Onze klusservice helpt klanten snel een betrouwbare vakman te vinden. Een betrouwbare vakman vinden is lastig: we schatten dat bij 40-50% van de klussen sprake is van ernstige misverstanden, prutswerk, beunhazerij en/of regelrechte oplichting. MrFix geeft klanten en aannemers tips om de ergste fouten en problemen te voorkomen: dit is de eerste.
 

Offerte vs. Schatting

 
Klanten vragen ons dagelijks om offertes terwijl ze eigenlijk een schatting willen en omgekeerd. Het verschil is eenvoudig: een goede vakman schat altijd in hoeveel tijd de opdracht hem zal kosten en heeft dus ook een inschatting van de arbeidskosten als het uurtarief duidelijk is. Hij kan deze schatting delen met de klant (maar doet dat zelden): “De klus kost me ~X uur, dus hij kost jou ~€Y aan arbeid”. Als de klant dat wil kan de vakman ook een vaste prijs opgeven: “Ik vraag €Z voor de klus, hoeveel uur het me ook kost”. Z kan kleiner zijn dan Y als de vakman hele mandagen aan de klus werkt maar ook groter (omdat de vakman het risico neemt dat de klus langer duurt dan hij had geschat).
 

Wat is dan beter om te vragen: een schatting of een offerte?

 
Dat hangt ervan af:

  • Voor een offerte (of een serieuze schatting van materiaalkosten) is meestal een opnamebezoek nodig, dat je tijd en vaak ook geld kost. Als je wilt dat de vakman je adviseert en/of inmeet is het meestal beter om een opname & offerte aan te vragen.
  • Een offerte is ideaal als de opdracht groot en goed gedefinieerd is, zoals “350m2 gladde wanden overschilderen met roller – 1 laag, RAL 9010″. En als het zó duidelijk is, kun je zelfs de opname vermijden.
  • Een schatting is beter als de klus relatief klein en moeilijk te definiëren / schatten is, zoals “Stop stank in badkamer“. Zonder meer informatie kun je voor dergelijke klussen niet eens een serieuze schatting krijgen.
  • Als je de vakman (of de klusservice) kent en vertrouwt dan zou een schatting voldoende moeten zijn. Let wel: de minimum schatting die een vakman kan geven is 1-2 manuur.

 
MrFix adviseert Klanten al jaren om een eenvoudige vuistregel te volgen: vraag voor klussen van minder dan een dag werk / ~€500 om een schatting. Voor grotere klussen is een offerte meestal verstandiger, ook al vereist dat vaak een opnamebezoek.
 
Plaats je klus via het formulier dat je bovenaan de meeste pagina’s van onze website vindt en klik op de groene knop “Eerst een offerte” aan de rechterkant. Dan krijg je van ons een offerte of schatting volgens onze vuistregel. Als je liever iets anders wilt dan kun je dat aangeven onder “SPECIFIEKE OMSCHRIJVING” of contact met ons opnemen om je wensen te bespreken.